Het karakter van de chihuahua

Over het karakter van de chihuahua valt eigenlijk ten aller eerste te zeggen dat het een grote hond is, in een klein jasje. Veel mensen die in aanraking komen met dit kleine dappere ras, zullen al snel veroverd raken door deze mooie, kleine en wonderbaarlijke dieren. Ik denk dat iedereen die dit ras kent het met me eens is, dat ze je ontzettend erg aan het lachen kunnen maken met hun leuke en grappige 'acties' en hun lieve koppie. Ze vinden het heerlijk om te knuffelen en ze zien jou als baasje echt als het middelpunt van hun leven. 

Elke chihuahua heeft natuurlijk een ander karakter net zoals dat wij mensen ook allemaal een ander karakter hebben. Zo heb je chihuahua's die heel ondeugend zijn en andere meer terughoudend en voorzichtig. Vooral naar vreemden toe kan een chihuahua soms wat terughoudend reageren. Dit is vrijwel nooit in een gezinssituatie of naar bekenden. Dit is natuurlijk niet altijd zo, ze kunnen ook heel enthousiast en sociaal reageren naar vreemden. Mijn eigen hond Indy is hier een goed voorbeeld van, zij zou zelfs een inbreker nog vriendelijk en kwispelend begroeten. Dit, in tegenstelling tot Pebbles die zal loeien als een sirene alsof de wereld ten onder gaat.

Chihuahua's zijn over het algemeen nergens bang voor. Zoals ik eerder al zei, 'een grote hond in een klein jasje.' Ze zullen dan ook niet snel opzij gaan voor grotere honden. Dit kan soms tot nare situaties lijden, dus let altijd goed op je hond! Ze kunnen hun stembanden dan flink laten horen en zullen de andere hond uitdagen. Tegen honden van hun eigen ras zijn ze eigenlijk bijna altijd zeer sociaal. Sterker nog, ik heb het idee dat een chihuahua zich gelukkiger voelt in een roedel van twee of meerdere chihuahua's. Er zijn natuurlijk ook genoeg chihuahua's die prima samengaan met andere honden. Daar is natuurlijk ook inspanning voor nodig van de baas, want dit gaat vaak niet vanzelf. In een roedel/huishouden kan een chihuahua eigenlijk goed met allerlei soorten honden en huisdieren. Mijn eigen chihuahua's gaan zelfs liefdevol en zacht om met een hamster.


Vaak wordt er gezegd over de chihuahua dat ze agressief zijn. Ik persoonlijk ben het hier absoluut niet mee eens. Persoonlijk, omdat ik vind dat een chihuahua een goede en consequente opvoeding nodig heeft. Zolang dit ras van jongs af aan de goede dingen mee krijgt, zal het zelden voorkomen dat de chihuahua agressiviteit vertoont. Als dit dan toch gebeurd zien we dit in een situatie waarin de chihuahua (denkt) zijn baas (te) moet(en) beschermen. 

Om nog iets door te gaan over dit onderwerp, het is erg belangrijk om de pup de juiste basis te geven. Zo moet een pup bij de fokker al kennis maken met alle dagelijkse geluiden en bezigheden. Dit om een angstig karakter te voorkomen. Uiteraard is het belangrijk dat de socialisatie niet stopt bij de fokker maar dat de nieuwe eigenaar van de pup hier ook mee door gaat. 

Over het karakter van de chihuahua wordt vaak ook gezegd dat er wat verschillen zijn tussen de kortharige en de langharige variant en zelfs tussen een reu en een teef. 
De kortharige chihuahua's worden vaak wat feller en dominanter omschreven in tegenstelling tot de langharige chihuahua die vaak wordt omschreven als wat rustiger. 
In roedels ziet men daarom dus ook soms gebeuren dat de kortharige chihuahua's zich dominanter zullen gedragen ten aanzien van de langharige variant. Ook wordt er gezegd dat reuen iets liever zijn dan teven. Uiteraard, geldt ook in deze, dat er uitzonderingen zijn aangezien elke hond zo zijn eigen karakter heeft. Dit kan allerlei redenen hebben. Ook het karakter van ouders en voorouders kan de grondlegger zijn voor het karakter van de chihuahua. Aangezien er ook langharige chihuahua's geboren kunnen worden uit twee kortharige chihuahua's, zou dit wel eens de verschillen, of eigenlijk geen verschillen - kunnen verklaren. 


Copyright A.S. Nobel Ⓒ 2016 All rights reserved