Soorten voeding


Rauw vers vlees

Er zijn 3 soorten rauw vlees wat je kan geven, namelijk:
KVV: kant en klaar vers vlees
NRV: natuurlijke rauwe voeding
BARF: Biologically Appropriate Raw Food of: Bones and Raw Food 

Zelf geef ik mijn honden rauw vlees (afwisselend KVV en NRV en soms BARF) en heel af en toe brokken. De reden waarom ik voornamelijk rauw vlees geef, is omdat er geen geur, kleur en smaakstoffen worden toegevoegd. Een hond is een carnivoor, rauw vlees komt dus dichterbij de natuur van de hond. Ook merk ik zelf dat de vacht, het gebit en de algehele conditie van mijn honden heel goed is. Of dit echt komt door het rauwe vlees dat weet ik niet, het enige wat ik wel weet is dat het geen negatief effect heeft op mijn honden. De hondenmaag is zo sterk, dat je ook niet bang hoeft te zijn voor ziektes en ik zelf heb het in alle jaren dat ik rauw vlees geef, ook nog nooit mee gemaakt. Het nadeel aan rauw vlees is, dat je het niet in grote hoeveelheden kan inkopen, tenzij je er een extra vriezer voor aanschaft.

Brokken
Ik ben persoonlijk niet zo’n hele grote voorstander van brokken, dat terwijl percentueel gezien de meeste honden in Nederland toch brokken krijgen. In het algemeen genomen zit er maar een heel laag percentage lees verwerkt in de brokken. Dan hebben we het over 4% vlees en soms zelfs minder. Zoals ik eerder al beschreef onder ‘rauw vlees’, zijn honden carnivoren. Zij hebben vlees ‘nodig’ en missen daardoor natuurlijke voedingstoffen die ze uit vlees kunnen krijgen. Ook zitten er granen in brokken. Niet elke hond kan hier goed tegen, er zijn zelfs gevallen bekend waarbij de hond allergisch is voor granen. Brokken zijn wel heel makkelijk, je kan brokken makkelijk mee nemen onderweg, je kan de zak met brokken makkelijk opbergen en je kan brokken mits gewenst ook in grote hoeveelheden inkopen.

Diner
Eigenlijk is Diner hetzelfde als brokken. Het enige verschil is dat je er water aan toe kan voegen zodat de brokken zachter worden. De geur en kleur zorgen op deze wijze er voor, dat de hond het aantrekkelijker vind om te eten. Verder is het geheel vergelijkbaar met de uitleg van ‘Brokken’ zoals hier boven omschreven.

Blikvoer
Blikvoer bestaat voor 80% uit water. Honden vinden dit erg lekker, dit komt voornamelijk door de geur, kleur en smaakstoffen die er aan toe zijn gevoegd. Het is niet erg om eens in de zoveel tijd een keer een blikje voor te kopen als lekker tussendoortje. Persoonlijk zou ik er nooit voor kiezen om mijn honden blikvoer te geven als ‘standaard’ voer.


Verder is het zo, dat er mensen zijn die een hond laten mee eten met de pot/restjes krijgen.
Nou kennen we allemaal de volgende uitspraken wel: vroeger aten honden altijd met de pot mee of de hond van mijn oma is 18 jaar oud geworden en die at ook altijd met de pot mee. Alleen is het zo dat ze op deze manier niet alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgen. Plus het feit dat er ook dingen worden gegeven die een hond niet mag hebben. Dit kan een hond bijvoorbeeld niet of slecht verteren of het kan zelfs giftig zijn. Op lange termijn, vergiftig je je hond dus eigenlijk! Ik zal hieronder een lijst maken van wat een hond wel- en niet mag eten.


Wat mag mijn hond NIET eten?

Een hond mag geen rauw varkensvlees eten.

De volgende soorten fruit mag een hond niet:
* Rozijnen en krenten
* Druiven
* Klokhuis van de appel
* Pitten van diverse soorten fruit  

De volgende soorten groenten mag een hond niet:
* Rauwe aardappel
* Ui (alle soorten niet)
* Knoflook zelf ‘los’ geven (verwerkt in hondenvoer mag wel)
* Prei
* Avocado (ook de pit, schil en de plant niet)
* Champignons en andere paddenstoelen

De volgende soorten overige voeding mag een hond ook niet:
* Chocolade
* Snoep wat voor mensen of andere dieren dan de hond bedoeld is
* Chips
* Koekjes (tenzij het hondenkoekjes zijn natuurlijk)
* Paracetamol en andere soorten medicijnen, die voor mensen of andere dieren dan de hond bedoeld zijn.
* Brood
* Zout (heel giftig!)
* Vlees wat te zout is
* Paardenpoep
* Kattenbrokken (te zout)
* Slakken
* De meeste planten zijn giftig


Wat mag mijn hond WEL eten?

Alle soorten hondensnoepjes die worden verkocht speciaal voor honden.

De volgende soorten vlees mag een hond wel:
* Kip (het vlees van de kip, lever, hart)
* Rundvlees
* Lamsvlees
* Rauw vlees wat verkocht wordt voor honden

De volgende soorten fruit mag een hond wel:
* Appel
* Peer
* Banaan
* Kiwi
* Ananas
* Watermeloen
* Mandarijn
* Sinaasappel
* Abrikozen
* Mango
* Perzik

De volgende soorten groenten mag een hond wel:
* Doperwten
* Sperziebonen
* Snijbonen
* Andijvie
* Sla
* Peen
* Wortel
* Bloemkool
* Broccoli
* Komkommer

* Rijst, geef ik af en toe, ongeveer 1 keer per maand. Ongeveer 1,5 volle eetlepel. 


Graag wil ik er bij vermelden, dat deze lijsten niet compleet zijn! Een hond mag volgens vele bronnen nog veel meer eten als hierboven omschreven. Alleen heb ik er voor gekozen om alleen de dingen op te sommen die een hond WEL mag eten, die ik zelf ook geef. Mijn eigen honden hebben dus goed gereageerd op alle bovenstaande dingen die ‘wel’ gegeven mogen worden. Dit is geen garantie dat uw hond hier ook goed op reageert! De lijstjes van de dingen die een hond ‘niet’ mag eten is misschien ook niet compleet. Zoek dus altijd meerdere bronnen op, wanneer je twijfelt of je hond het mag hebben. Eigenlijk zou ik willen zeggen, bij twijfel gewoon niet doen want er zijn genoeg dingen die je hond wel mag eten!

 Copyright A.S. Nobel Ⓒ 2016 All rights reserved