Waarom is een stamboom pup duur?

Een vraag die vaak wordt gesteld en waar vaak veel onbegrip over ontstaat, is de prijs van een chihuahua pup. 
Er zijn verschillende redenen waarom een chihuahua pup duurder is met FCI stamboom dan zonder (officiële) stamboom.

Allereerst is het zo dat ouderdieren selectief worden uitgezocht. Het is geen kwestie van klakkeloos een teef en een reu op elkaar zetten wanneer de teef loops is. Deze keuze word weloverwogen gemaakt door de fokker. Bij een pup met stamboom krijg je een koopcontract. Een pup met een stamboom is raszuiver. Er zal dus bijvoorbeeld nooit een vader-dochter combinatie worden gemaakt, om de simpele reden dat deze combinatie geen stamboom krijgt van de Raad van Beheer.  

Hier onder zal ik een opsomming maken van alleen verschillende kosten waar de prijs op is gebaseerd.

*  Patella luxatie
Het testen van deze aandoening aan de knieën van beide ouderdieren.
(Voor leden die lid zijn van de NCC a.k.a. Nederlandse Chihuahua Club moet dit verplicht worden gedaan bij een erkende orthopeed, volgens het Meutstege protocol. Er mag alleen met vrije ouderdieren worden gefokt of met graad 1. Wanneer er met graad 1 wordt gefokt moet de andere hond vrij zijn van deze aandoening! 
* Kosten van de dekreu
Variërend van €500,- tot €1250,- en soms zelfs meer! (De prijs varieert zo, door de titels en/of de bloedlijn van de dekreu.) Soms moet een fokker zelfs naar het buitenland toe reizen voor een dekreu. Of de aanschaf van een eigen dekreu.
* Echo en/of röntgen foto
Sommige fokkers willen dit uit voorzorg i.v.m. eventuele (vaak voorkomende) keizersnede.
* Keizersnede 
Dit komt relatief vaak voor bij de chihuahua en vaak hebben ze maar kleine nestjes. Soms worden er ook nog extra kosten gemaakt tijdens de dracht en de periode dat het nest er net is.
* Chippen van de pup
Dit moet verplicht worden gedaan door de Raad van Beheer. Hier voor komen ze bij de fokker thuis. Dan wordt er ook gelijk gekeken naar de leefomstandigheden van moeder en nest.
* DNA afname 
Dit moet ook verplicht worden gedaan vanaf juni 2014 door de Raad van Beheer. Er moet zowel een DNA certificaat van pups als van moeder worden gemaakt. Dit wordt tegelijkertijd gedaan met het chippen van de pups. 
* Stamboom
Voor elke pup moet er een stamboom aangevraagd worden, ook dit kost geld. 
* Ontworming/ontvlooiing
Iedere 2 weken moet een pup ontwormd worden in de eerste periode van zijn/haar leven.
* Voeding 
Het eten van de pup gedurende de eerste 3 maanden.
* Dierenarts
Nestcontrole, 
Gezondheidsonderzoek en vaccinatie minstens 2 maal 
per pup.
* Puppypakket
Iedere pup krijgt een uitgebreid puppy-pakket mee (De uitgebreidheid is per fokker overigens verschillend.)


Kosten die ook nog gemaakt kunnen worden:

* Kosten ouderdieren
Vaak zijn de ouderdieren ook erg duur. Dat heeft de reden, dat een fokker hoge eisen stelt aan een chihuahua waarmee een nest gefokt zal worden. Dit heeft te maken met gezondheid, karakter en de uiterlijke kenmerken van het ouderdier. 
* Niet voor de fok inzetbaar
Het komt ook voor dat een fokker een hond koopt voor een hoop geld en dat deze hond uiteindelijk niet geschikt is voor de fok. Deze hond zal de fokker dan tegen een kleine vergoeding of gratis herplaatsen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het verkeerd wisselen van het gebit, patella luxatie, de hond blijft te klein voor de fok, niet beide testikels dalen in (bij een reu), neurologische afwijkingen enz.
* Complicaties na een nest pups
Stel dat een teefje een keizersnede heeft gehad, kan dit eventueel nabloedingen veroorzaken en/of een baarmoederontsteking. In het ergste geval zal de baarmoeder verwijderd moeten worden. Stel dat dit gebeurt na het 1e nest van de teef, waarbij ook nog is de pup(s) het niet hebben gered. Of nog veel erger, de moederhond die komt te overlijden. Ook die kosten moet een fokker zelf dragen. 
* De fokker houdt de gefokte pups zelf aan
Een stamboom fokker die zichzelf bezig houdt met het verbeteren van het ras of om de kwaliteit te behouden, fokt in principe voor zichzelf. Aangezien de nesten relatief klein zijn, moet de fokker alle kosten, zoals op deze pagina omschreven, zelf dragen.
* Hondenbelasting
Veel fokkers betalen ieder jaar hondenbelasting/kennelbelasting. De kosten hier van verschillen per gemeente en dat kan behoorlijk hoog oplopen. 
* Lidmaatschap rasvereniging NCC a.k.a. Nederlandse Chihuahua Club
Fokkers kunnen er voor kiezen lid te worden van de rasvereniging. Je laat zien dat je met regels wil fokken om zo het ras te verbeteren/sterk te houden.
* Shows
Veel fokkers lopen regelmatig shows. Dit om hun hond te laten beoordelen door een officiële keurmeester die bevoegd is om het ras te keuren. Hopende de kwalificatie Zeer Goed, of nog mooier Uitmuntend te behalen en in het aller mooiste geval kampioenspunten/CAC's te behalen. De inschrijving voor een officiële show ligt rond de €60,- dit is natuurlijk exclusief de
benzine/reis- kosten. De fokkers die lid zijn van de Nederlandse Chihuahua Club moeten minstens 1 maal de kwalificatie 'Zeer Goed' behalen op een officiële show, om te mogen fokken met een hond. 
* Inkomstenverlies
In de meeste gevallen is er 24/7 iemand aanwezig bij de pups.
* Alle kosten omtrent het nest
Benodigde materialen omtrent de bevalling, werpkist, ren, warmte-mat/warmte-lamp, bekleding voor in de werpkist waar moeder en pups op liggen enz. Uiteraard zijn veel van deze kosten te verdelen over meerdere nestjes. Toch is bijna alles een keer aan vervanging toe.

 Copyright A.S. Nobel Ⓒ 2016 All rights reserved